Haide bunico!

Tags :

Isi termina de incheiat nasturii de la bluza si se priveste in oglinda. Oare de cate mii de ori si-a incheiat nasturii de la bluze, fuste, pantaloni, paltoane? Ce gand inutil. De ce ar interesa pe cineva de cate ori si-a incheiat nasturii? Oglinda ii arata reflexia unei femei in varsta, imbracata in culori inchise, stearsa si carunta. Inainte ii placea sa poarte culori, bijuterii, dar acum, ce rost mai avea? Acum era doar un accesoriu in viata celor din jurul ei si adesea avea impresia ca este un accesoriu nedorit, tolerat penru ca nu ai cum sa scapi de el.

Haide bunico! Mai stai mult?
Vocea nepoatei ei se aude poruncitoare din cealalta camera. Iese cu gandul ca poate ar trebui sa isi mai dea cu peria prin par. Dar oricum nu are rost. Fetita de 12 ani o priveste nemultumita.
Asa te imbraci?
Dispretul din vocea ei o amuza, dar o si raneste.
O sa ma faci de ras! Nu stiu de ce trebuie sa mergi tu cu mine. Pot sa merg foarte bine si singura.
Certata incearca sa ofere o explicatie.
Parintii tai s-au gandit ca …
Da. Bla, bla, bla. Mi te-au pasat mie!

Nu ii mai raspunde si incearca sa isi aduca aminte cuvintele exacte ale fiicei ei cand iesea pe usa. Ii spusese sa aiba grija de cea mica, sa nu o lase sa plece singura, deci nu o pasase, stia ea ca nu o pasase. In plus, ea era foarte multumita sa stea acasa singura, sa isi vada de ale ei, atat de putine cat ii mai ramasesera. Ii placea sa stea in camera ei mica si sa aranjeze si sa curete obiectele care o insoteau de atatia si atatia ani. Uneori se uita la cate o bluza sau carte si cu ea strans tinuta in maini, se intorcea in timp la momentul cand ii intrase in viata. Cati ani avea atunci? Ce facea? Mai tine minte ce simtea? Ce ti-e si viata asta!

Cand avea 13 ani isi dorea sa aiba 25. Cand avea 25 isi dorea sa fie din nou copil, liber de responsabilitati. Cand avea 35 vroia sa aiba din nou 25 si dispretuia dificultatea vietii ei. Cand avea 45 se simtea batrana si ar fi dat orice sa aiba din nou 35. La 55 deja se simtea cu un picior in groapa si parca nu se mai bucura de nimic. Si acum, 20 de ani mai tarziu, nu mai stie ce vrea. Are 75 de ani si se simte straina de tot ce o inconjoara. Daca ar fi stiut ca va trai atat poate ar fi avut alta atitudine fata de propria ei viata. Poate s-ar fi bucurat mai mult.

In timp ce isi pune pantofii ei de femeie in varsta o bufneste rasul. Parca vad ca traiesc pana la 90 si atunci o sa regret minunata varsta de 75. Inca 15 ani! Ce de lucruri as putea sa fac in 15 ani! Ce ti-ar placea sa faci? Se intreaba in timp ce aluneca pe un taburet de pe hol, cu un pantof inca in mana. Ce mi-ar placea sa fac?

Imobila, total absorbita de acest gand, sta, pe taburetul din holul intunecat, ca o statuie vie lipsita de abilitatea de a se misca.
Haide bunico! Mergem odata la mall sau frecam ridichea toata ziua in casa?
Vocea tafnoasa a nepoatei ei o scoate din starea de transa in care intrase.
Ce urat vorbesti! Nu ii spusese niciodata asa ceva fetitei arogante din fata ei.
Hai ma lasi!
Bunica ii zambeste cald. Nu ma simt prea bine. Mergi tu. Si ai grija de rog.
Super! Adio! Usa se tranteste cu zgomot puternic in urma ei. A plecat.

Isi pune si celalalt pantof si cu hotararea unui comandant de osti merge in camera ei si scoate din sifonier geanta de spital. Geanta pregatita de ea cu meticulozitate, in cazul in care trebuie sa ajunga de urgenta la spital, sa aiba tot ce ii trebuie la ea. Dintr-un sertar scoate un plic gros pe care il strecoara in cel mai sigur buzunar din geanta. Plicul cu ani. Actele. Cheile nu ii trebuiesc si usa se incuie singura. Are tot ce ii trebuie. Se indreapta spre usa.

In fata bucatariei intarzie putin, ar trebui sa lase un bilet totusi. E prea dramatic sa plece asa. Cu un creion scrie pe carnetelul de pe frigider.
Am plecat in tarile calde. Va iubesc. Aveti grija. Bunica

Usa se inchide cu zgomot in urma ei.

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design