Verile la Viisoara

Tags :

Cucuta, gandaci de colorado care lasa urme in praf, groapa de gunoi care de fapt este un maldar de gunoi, lan de grau, lan de porumb, teita, floarea soarelui, boboci, soareci in faina, dulceata furata prin gaurile din podeaua podului de deasupra camarii, sapun de casa, hidrant urias, crucea de piatra din mijlocul campului. La furat de ceapa, cartofi, floarea soarelui, caise de pe soseaua Negresti, semne de circulatie. La scos de arpagic, cartofi. La cules de struguri, porumb, cirese, corcoduse, teita din padure.

La plivit via. La sapat porumbul. La udat gradina. La cules buruian' la porci. La pascut gastele.

Fantana adanca din gradina de unde nu scotea nimeni apa, dar de care toata lumea se ferea. Prunele uriase din gradina vecinei. Porumbarul unde ma ascundeam sa fumez tigarile furate de la bunicul. Magarii haiosi cu botul moale si cald. Ceaiul de tei rosu si ciudat. Scovergile facute de mamaia care nu erau bune decat calde. Turtitele facute pe soba cu sare mare care crantanea in dinti. Ciorba de frunze de sfecla, painea cu zahar, ciorba acrita cu corcoduse, laptele de capra, painea de casa ca un bolovan facuta de tataia dimineata, pepenii luati din gradina inca necopti, caci nu aveam rabdare sa se coaca, boabele de grau rontatite pana deveneau guma, samburii gustosi de caise, tortul de biscuiti.

Coliba facuta din cucuta in fundul gradinii, piscina sapata in straturile de arpagic si umpluta cu furtunul, era plina de mocirla, dar ce mai conteaza, masina construita din lazi de bere, ascunzatoarea din corcodus unde puneam zahar, rosii, dulceata, casuta din baloti facuta pe camp, rasaritul de soare urmarit de pe dealul de gunoi de la marginea satului, scaldatul la canal unde mie imi era prea frica sa intru in apa, praful, mustele, caldura sufocanta.

Am crescut pisica, rata, soarece, iepure, varii insecte. Am furat tot felul de chestii, era un fel de obicei al locului. Am ajutat la facerea vinului, a tuicii, a bulionului, a dulcetii, a muraturilor, a branzei, la curatat ceapa, la scuturat seminte, la curatatul arpagicului, la facut chirpici, la varuit, la curatat porumb, la spalat lana extrem de murdara si urat mirositoare. Mersul desculta. Praful inecator. Plictiseala crunta a miezului de zi torid. Cautatul dupa comori in groapa de gunoi. Ratacirea in lanul de porumb. Inventarea de povesti despre razboi in padure. Verile la Viisoara.

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design