Cum se scrie o piesa de teatru

Tags :

In dorinta de a afla cum se scrie o piesa de teatru am facut putina cercetare si m-am gandit ca ar fi interesant sa scriu cele cateva informatii relevante pe care le-am gasit si aici. Cine stie poate si altcineva decat mine este interesat de acest subiect. Astfel am descoperit ca la inceputul unei piese primele informatii care trebuie sa apara sunt cele legate de:
CINE, UNDE, CAND si CUM

Piesele de teatru sunt impartite in ACTE care la randul lor sunt impartite in SCENE, acestea reprezinta calupuri diferite de actiune. In teatrul modern distinctiile nu mai sunt neaparat foarte clare.

CINE inseamna personajele care urmeaza sa apara in piesa. La o piesa de teatru personajele trebuiesc descrise cat mai exact: nume, varsta, aspect fizic, descrierea trebuind sa fie cat mai clara. In unele piese apar si informatii legate de punctul de vedere al personajului sau de o trasatura principala de caracter, mai ales atunci cand personajele reprezinta o tipologie sau sunt stereotipizate.

UNDE se refera la locul in care se desfasoara actiunea.
CAND este localizarea in timp a actiunii, fie ca se refera la o anumita data precisa, un eveniment sau doar la un moment al zilei.

CUM aceasta parte a fost cel mai dificil de inteles pentru mine. Cum adica cum? Dar pana la urma am inteles ca de fapt acest cum reprezinta actiunea in sine, elementul activ al desfasurarii si evolutiei actiunii.

La inceputul fiecarei scene trebuie sa apara o descriere a locului si a timpului, plus personajele care apar in acea scena.

Scenariul unei piese contine:

1. Descrierea scenei sau a locului si a timpului in care are loc piesa.

2. Descrierea personajelor din piesa: distributia.

3. Dialogul pe care il vor rosti personajele.

4. Instructiunile despre cum se vor misca actorii: indicatiile scenice.

5. Explicatiile pentru actori despre cum se vor simti la un moment dat.

Acestea sunt informatii pe care le-am pescuit de pe net, nu stiu cat de corecte sunt dar cel putin ajuta la a imi da o idee despre ce ar trebui sa fac. Din cate stiu in teatrul din ultimele decenii autorii se joaca cu aceste reguli creand uneori piese spectaculoase, deci cele de mai sus pot fi doar un punct de pornire. Insa, ce este cert este ca piesele, oricat de inovatoare, tot au un loc de desfasurare, o perioada, personaje si un cum, deci baza tot ramane, indiferent cat de absurd sau suprarealist este autorul.

Am vazut recent intr-un film o idee care mi-a placut. Filmul se numeste Multiple Sarcasms pentru cine vrea sa il vada, nu este extraordinar, dar a meritat sa ma uit macar pentru ideea aceasta. Tipul din film scrie o piesa de teatru si in piesa lui autorul este prezent pe scena si in timp ce el scrie personajele rostesc replicile, iar daca el se razgandeste si schimba o replica personajele repeta. Exista si o interactiune intre personaje si autor, intr-un fel autorul devine parte din piesa, iar personajele capata un realism aparte participand la crearea piesei. Nu stiu daca eu am cum sa folosesc asta, dar mi-a placut ideea.

Spor la scris piese, bloguri, jurnale, carti si viata.

Comments

Buna. Tin sa iti multumesc pentru post area aceasta. Este incredibila :). Ma ajuta nespus de mult! Presupun ca ai adunat aceste informatii pentru a crea o piesa de teatru ,eu si cativa prieteni am infiintat o noua trupa de teatru in Bacau (da stiu suntem "moldoveni"..) si asi vrea sa te intreb daca ai putea sa ne "imprumuti" o piesa pentru a ne face debutul :D. Ne poti contacta prin email la SifryPRO@gmail.com . Vreau sa precizez ca at fi o "onoare" sa ne face debutul cu piesa ta :). Astept cu nerabdare raspunsul tau. :)

Multumesc lui Dumnezeu ca mai sunt oameni altruisti,care ofera neconditionat srijin celor noi in bransa.Am inceput vreo 3 piese dar nu am terminat nici una deoarece nu aratau a piese de teatru ci mai degraba a scenarii de film.Multumesc pt informatii, sunt de mare ajutor celor ce vor sa scrie piese de teatru.

Mersi

Si... scri o piesa sau ai scris?

Am inceput, dar nu am terminat, perseverez insa.

foarte interesant ceea ce ai scris cel putin dpv al faptului ca mai exista astazi cineva interesat de observarea unor reguli in constructia elementelor unei piese de teatru, a unui film, etc. regula unitatilor fundamentale ramane, nu are cum sa dispara dar comercialul a schimbat totul, dupa gusturile asa zisului consumator modern de literatura, teatru, film. regula este acum ca nu nu exista nici o regula, tot ce conteaza e ca rezultatul sa fie vandabil

Ma bucur tare mult ca vi s-au parut interesante informatiile adunate de mine aici. Si eu sunt de parere ca din dorinta de a face prea mult pe plac consumatorului adesea opera de arta are de pierdut, dar deh cate bordeie atatea obiceie, de aceea ma concentrez pe ceea ce pot face eu, asa si atat cat pot face.

Multumesc pentru comentariu.

Interesante informatii chiar daca sunt "pescuite de pe net" Iar filmul mi se pare unic prin simplitatea si totusi complexitatea lui. pupici
Elyutza

Nu e frumos sa cautam greseli in loc sa multumim...Se intampla si al case mai mari sa "pescuiasca" chiar tot textul...Eu am dat cautarea si acesta e primul site care mi-a dat informatii, nu celelalte de unde presupuneti dvs ca ar fi pescuit...

Nu e frumos sa cautam greseli in loc sa multumim...Se intampla si al case mai mari sa "pescuiasca" chiar tot textul...Eu am dat cautarea si acesta e primul site care mi-a dat informatii, nu celelalte de unde presupuneti dvs ca ar fi pescuit...

Ma bucur ca ti s-au parut interesante si ca ti-a placut filmul. Multumesc pentru comentariu. Spor in toate cele.

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design