Misterul regelui de Stephen King

De Craciun, unul dintre multele cadouri primite de la sufletul meu pereche a fost aceasta carte, Misterul regelui de Stephen King. Cand am vazut-o nu am stiut cum sa reactionez Stephen King? Mistere?, EU nu citesc din astea. Oare ce-o fi fost in mintea lui?, dar apoi vad un subtitlu mic Despre scris ah! Citesc repede ce scrie pe coperti si ma linistesc, este o carte despre scris, incep sa ma bucur autentic, imi plac cartile despre scris, mai ales cele scrise de scriitori, cele scrise de critici sau teoreticieni imi par cam asa, cum sa ma exprim eu? Hm! Fade, insipide, inodore, incolore, lipsite de pasiune, viata si traire. Deoarece sunt incantata de cadou, las tot ce citesc momentan deoparte si ma apuc curioasa de cartea lui Stephen King. Si citesc, si citesc si …

Citesc. O precizare mai mult decat imperios necesara cartea lui Stepehn King nu se numeste Misterul regelui, acesta este un titlu comercial dat de Editura Nemira cartii, cel mai probabil ca sa se vanda. Nu stiu cati fani din Romania ai lui Stephen King ar cumpara o carte a acestuia intitulata Despre scris si probabil din acest motiv Nemira a decis sa faca un mic joc de cuvinte intre King, mistere et voila, un titlu nepotrivit, dar vandabil. Cartea se numeste On writing, deci Despre scris, nu are mistere, nici regi, nici macar unul. Acum sa trecem la ce este cu adevarat important. CARTEA.

Cartea lui Stephen King este o revelatie pentru mine, mi-a dezvaluit un Stephen King pasionat, profund, autentic, uman, empatic, ironic, binevoitor, muncitor, iubitor, dedicat si nu in ultimul rand modest. Un tip fain, cum as spune eu in limba vorbita, dar in scris folosesc toate adjectivele minunate de mai sus.

Conditiile in care Stephen King a scris cartea sunt si ele speciale. In timp ce o scria, cand ajunsese pe la jumatate, autorul a suferit un accident brutal de masina care l-a marcat profund, atat fizic cat si psihic. Un accident stupid, in care un moment de neatentie al unui sofer a facut ca duba acestuia sa il ia pe King, care se plimba, in plin pe parbriz, sa il arunce in aer pentru ca mai apoi sa cada de la 5 metri inaltime, suferind multiple fracturi si leziuni. In urma accidentului, scriitorul a suferit numeroase operatii dureroase si a fost imobilizat la pat, iar mai apoi intr-un scaun cu rotile pentru luni bune. Abia la 18 luni de la accident a fost capabil sa reia lucrul la aceasta carte.

Aceste circumstante fac opera cu atat mai miscatoare si umana decat ar fi fost in conditii normale.

Despre scris nu este un manual pentru ceilalti scriitori, ci este o dezvaluire. Este istoria personala a lui Stephen King despre relatia lui cu scrisul, marturia devenirii sale, descoperirilor sale, dezvoltarii sale. Cartea se deschide cu povestirea sumara a catorva amintiri din copilarie, continua cu primele incercari de a scrie, cu evenimentele marcante din cariera sa de scriitor toate impletite cu detalii din viata intima, caci asa cum intuim cu totii, scriitorii sunt in primul rand oameni, iar scriitura este strans legata de viata de zi cu zi.

Pe langa povestea lui, avem si povestea scrisului prin capitole tehnice legate de stil, program de scris, detalii despre cum si ce, iar uneori chiar si despre cand. Sunt putin criptica, stiu, dar sunt astfel intentionat, caci nu vreau sa fac un rezumat al cartii, cartea mi-as dori sa o descoperiti singuri. Prin acest post vreau doar sa imi exprim aprecierea pentru aceasta carte mica, mica dar ridica.

Experienta mea personala cu Despre scris este una foarte profunda, trebuie sa recunosc ca a schimbat ceva in mine, poate asa cum spune Stephen King, mi-a dat permisiunea sa gresesc, sa pot sa merg mai departe printre critici si inefabile indoieli personale, sa constientizez ca ceea ce scriu nu trebuie sa fie genial, sa depaseasca niste asteptari colosale, dar inexacte, ci trebuie pur si simplu sa fie al meu, sa fie autentic, sa fiu eu, cu cele imaginare si cele reale.

Cartea lui Stephen King nu este o biblie a scriitorului, ci este o marturie despre pasiunea de a scrie, despre impletirea vietii cu scrisul, despre viata unui scriitor prolific si despre metodele sale de a scrie, despre credintele si valorile sale, despre perseverenta si increderea in opera si sine.

De fapt, cred, ca acesta este unul dintre lucrurile pe care mi le-a dat aceasta carte, increderea. Increderea ca orice ar fi, oricum ar fi, oricum va fi, eu sunt scriitoare pana in maduva oaselor, iar aceasta pasiune ma va insoti toata viata pana in ziua in care finis operis. Iar acesta este, cred, unul dintre cele mai eliberatoare sentimente pe care le-am avut vreodata si m-a schimbat.

Daca ceea ce scriu si voi scrie va face macar pentru o singura persoana ceea ce a facut cartea lui Stephen King pentru mine, va merita cu prisosinta. Daca chiar si doar o persoana simte asa de puternic pentru scrisul meu si ii schimb viata atat de mult in bine, eu ma declar mai mult decat multumita ca am creat acea constructie din cuvinte povestindu-ma.

Spor la lectura va doresc si daca simtiti sa imi scrieti un rand, abia astept sa aud de la voi.

Comments

In cazul tau cred ca acest titlu de "misterul regelui" se potriveste perfect, avand in vedere ca este sufletul tau pereche nu este oare el printul tau, regele tau...?!Dupa mine, frumusetea vietii e ascunsa in mistere, ne atrag si ne starnesc curiozitatea iar cand am ajuns sa le dezlegam uimirea ce ne izbeste e parca plina de lumina.
Frumos cadou...sa-l stapanesti sanatoasa si sa tot mai primesti astfel de mistere din partea regelui...;)

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design