Lo si Hum vs. Romeo si Julieta

Tags :

Ii mai stiti? Lo si Hum... Nu? Ok. Lolita si Humbert. Mai mult? Dolores Haze si Humbert Humbert. Pe Romeo si Julieta, the star crossed lovers nu am nici cea mai mica indoiala ca ii recunoasteti. Ei care ne leagana cu povestea lor romantica adolescenta si ne farmeca cu pasiunea povestii lor. Dar haideti sa ne uitam la prietenii nostri mai indeaproape. Sa ne jucam putin :D

Lolita si Humbert

Lolita este numele dat de Humbert, pedofilul intelectual, fetitei asupra careia isi proiecteaza filia, Lolita nu exista decat in plasmuirea mintii sale bolnave. Dolores Haze este o fetita de 12 ani care isi traieste copilaria alaturi de o mama confuza si complexata ce este dispusa sa mearga the extra mile pentru cam orice barbat. Nabokov a fost genial in modalitatea de abordare, a fost atat de genial incat o mare parte din opinia publica a facut din Dolores Lolita, nedistingand diferenta extrem de importanta dintre ele. Multi oameni sunt convinsti ca Dolores era o fetita foarte sexuala si senzuala ce l-a atras pe Humbert, dar acest lucru este profund gresit. Lolita este doar plasmuirea pedofilului Humbert, plasmuire pe care noi, masele am luat-o de buna si o fortam asupra fetelor.

Vremile s-au schimbat, acum fetele de 12 ani, din cate am observat chiar mai tinere, sunt sexuale si intentionat senzuale dar acesta nu era cazul in anii 1950 cand a fost scrisa cartea. Cum Flaubert a zis Madame Bovary c'est moi! si Calinescu Otilia sunt eu!, la fel si Nabokov a spus I am Lolita! Vrand sa spuna ca asemeni personajului sau nici el nu a fost inteles in intregime, nici el nu a fost vazut pentru cine era si doar s-a proiectat asupra lui imaginea care era cea mai la indemana pentru ochiul public.

Mai am atatea de spus pe aceasta tema.. uf! Dar sa nu uit de Romeo si Julieta.

Ce ma amuza pe mine teribil este ca in opinia publica povestea celor doi este o poveste extrem de romantica si adesea cand cineva vede doi oameni indragostiti face remarca deja impamantenita ca acel cuplu este asemeni celui format din Romeo si Julieta. Aha... deci asta inseamna ca acel cuplu are trasaturile unui cuplu format din doi copii care nu gasesc solutii la problemele lor si in cele din urma se sinucid. Povestea lui Shakespeare este fantastica tocmai pentru ca este atat de tragica si nu romantica. Nu exista absolut nimic romantic in a muri, nici macar pentru dragoste.

Scopul acestui post este de a evidentia cum noi, cititorii modificam opera de arta, cum noi alegem ce vrem din ea, cum adesea parerea publica se suprapune povestii denaturand-o. Acest lucru nu este nici rau nici bun, este pur si simplu real si este foarte amuzant de constatat.

Sunt multe de spus pe aceasta tema. Mai povestim ;)

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design