Relatia ta intima cu tine

Tags :

Mediul iti comunica in fel si chip ca tu esti cea mai importanta persoana, ca totul incepe cu iubirea de sine, ca trebuie sa te accepti si apreciezi, ca esti o persoana minunata si extraordinara, unica si irepetabila, ca tu esti tu si tu meriti totul. Asa este, sunt de acord cu ei, oricine ar fi ei. Insa gandul ca undeva ceva este in neregula nu imi da pace. Da, la nivel teoretic mesajele iti transmit ca tu esti tot, insa mesajele practice pe care ti le transmite mediul nu sunt chiar asa de binevoitoare. Cand mergi cu metroul aceleasi persoane de bine de pe facebook iti dau coate si te injura. Cand astepti autobuzul in statie tuturor li se rupe de unicitatea ta minunata si daca ajungi pe jos in imbulzeala nu contezi, esti doar o persoana inapta sa faca fata solicitarilor vietii de zi cu zi. Deci? Cum ramane? Cum treci prapastia intre teorie si practica?

Daca stai sa te gandesti este un pic amuzant. Esti un om minunat printe atatia oameni minunati si toti va bateti pentru supravietuire ignorand cu desavarsire cat de minunati si demni de respect sunteti. Ce faci in aceasta situatie? Cand lumea toata iti spune ca esti minunat, dar se incapataneaza sa nu iti arate asta? Eu stiu cel putin o persoana care a fost si va fi mereu alaturi de tine. Eu stiu cel putin o persoana care cu certitudine nu te va parasi niciodata si care va avea mereu grija de tine. Eu stiu ca nu esti niciodata singur.

Totdeauna ai fost tu cu tine. De cand te-ai nascut, in timpul anilor de formare, prin toate tu ti-ai fost alaturi, tu ti-ai fost martor, ti-ai fost sprijin si confident, ti-ai fost judecator si condamnat. Nimeni nu te cunoaste mai bine decat te cunosti tu, nimeni nu iti ia apararea asa ca tine, nimeni nu este cu tine tot timpul decat tu. Am citit intr-o carte ceva ce mi-a placut mult si mi-a dat o noua perspectiva. In cartea sa Feeling Good, David D. Burns spune ca gresim atunci cand ignoram propria persoana, cand nu ne tratam cu respect si nu ne aratam consideratia potrivita. Daca tu te tratezi cu respect te vei simti respectat, caci exista cel putin o persoana pe lumea asta care te respecta. Un exercitiu pe care ni-l propune David D. Burns este sa ne gandim ca avem un musafir de vaza, cineva pe care il apreciem enorm si pe care am fi super fericiti si onorati sa ne viziteze. Sa ne pregatim pentru aceasta vizita si noi sa ne fim propriul musafir si sa ne tratam cum l-am trata pe acesta.

Probabil i-am da cea mai buna mancare posibila, probabil i-am oferi cel mai bun loc in casa si ne-am imbraca frumos si ingrijit, probabil l-am trata cu bunavointa si respect, probabil am avea grija sa se simta cat mai bine in compania si casa noastra. David D. Burns spune ca daca am face asta pentru noi, atunci ne-am da seama cum este sa fim cu adevarat tratati bine, nu am astepta acest lucru de la cineva din exterior, ar exista cineva pe lume care ne trateaza asa cum consideram ca meritam sa fim tratati.

Relatia ta intima cu tine este ceva de nepretuit. Se construieste in timp, se solidifica si iti da increderea ca orice ar fi totdeauna va exista cel putin o persoana pe care te vei putea baza.

Tu.

Comments

Eu am înțeles că în relația cu ceilalți putem deveni egocentrici, însa în relația noastra cu noi înșine nu devenim egocentrici, poate mă înșel. :D

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design