Din existenta fiintei

Tags :

Eu sunt. Voi sunteti?
Voi sunteti. Eu sunt?

Te uiti la oamenii care se plimba lenes prin parc. Asta iti place la parc, oamenii nu alearga grabiti in toate directiile, nu se imping si nu se uita dusmanos unii la altii. In parc oamenii abia merg, vorbesc alene si parca viata s-a oprit, viata aceea in care existenta nu exista. Stai zgribulit pe banca si ii privesti. Ce de oameni! Oare ei cum sunt? Oare ei cum traiesc? Oare ei cum gandesc? Oare pentru ei este ca pentru tine? Sunteti oameni si tu si ei, deci ceva trebuie sa fie la fel, dar oare ce? Ii privesti si cu ochiul mintii ii vezi de undeva de sus, cum se plimba, te vezi pe tine, cum stai, vezi tot si mergi si mai sus si vezi orasul, vezi alte parcuri, alte strazi, alti oameni, vezi tot si apoi ca un fulger te intorci in tine, la nivelul bancii tale, unde esti si nu esti.

Atingi cu mana banca inghetata si simti cum iti raceste palma. E bine, simti, deci esti. Strangi lemnul si mana te doare. Durerea inseamna simtire. Esti. Esti. Dar esti doar pentru tine. Oare pentru ei esti? Oare daca ai tipa acum din profunzimile fiintei tale, oare ce s-ar intampla? S-ar uita la tine, dar nu ai exista pentru ei. Ai fi ciudatul de pe banca din parc care le-a condimentat plimbarea. Saracu’ o fi bolnav. Nu vrei sa fii ciudat, nu vrei sa fii diferit, vrei sa fii printre ei, vrei sa fii cu ei, vrei sa fii si tu om. Iti zambesti. Dar esti om. Ai doua maini, doua picioare, gandesti, simti. Stii asta. Dar daca e asa de ce e totul atat de indepartat, atat de separat de tine, atat de neinteles? Nu stii ce sa te faci cu tine. Cum sa existi? Ce sa faci? E vid si tu esti incorporat vidului. Vidul esti tu si vidul din tine ii tine pe toti afara. Vrei sa iesi din tine sa te plimbi, sa te bucuri, sa uiti de propria existenta si doar sa fii fara a sti ca esti.

Vantul bate. Banca e rece. Oamenii se plimba agale, vorbind alene. Pasari, frunze, cer, asfalt, bocancii tai, e frig, prea frig pentru a mai sta aici. Esti greu si greutatea vidului din tine te tine tintuit pe banca prea rece in bataia vantului. Vine primavara. Ce bine! Primavara e mai placut in parc.

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design