Decizii, decizii, decizii

Tags :

Cu toţii ştim ce înseamnă cuvântul decizie, sper cel puţin :)), dar oare ne gândim vreodată la cât de dese şi importante sunt deciziile în viaţa noastră? La cum deciziile sunt nişte procese complexe, nişte alegeri care una câte una ne construiesc viaţa şi drumul. Uneori a nu face nici o alegere este o decizie, deci o alegere în sine care nu ne disculpă de asumarea ei.

Cuvântul decizie are mai multe definiţii, din definiţia de DEX nu aflăm cine ştie ce informaţii extraordinare, însă dacă ne uităm într-un dicţionar de psihologie am putea fi surprinşi de decizia noastră. :D

Din dicţionarul de psihologie aflăm că decizia este modalitate de depăşire a unui conflict cognitiv sau afectiv, hotărâre sau opţiune ce survine ori de câte ori în desfăşurarea unei activităţi apar evenimente care împiedică anticiparea cu certitudine a evoluţiei situaţiei, respectiv atunci când asupra evoluţiei situaţiei, în care este angrenat individul, acesta nu poate face decât supoziţii.

Luăm decizii doar în situaţiile incerte în care nu putem prevedea finalitatea, în cele certe nu mai facem alegeri căci situaţia le dictează de la sine în funcţie de valoarea sau utilitatea lor pentru noi. Astfel că Individul destochează din stocul "memorie" modelul de acţiune, însuşit anterior (condiţie definitorie a situaţiei de certitudine), prin intermediul căreia ştie că va obţine o anumită utilitate cotabilă. În situaţiile de incertitudine se întrevăd mai multe căi de acţiune, diferenţiate atât pe planul utilităţii, cât şi pe acela al probabilităţii succesului.

Etapele deciziei şi tipurile de decizie vă las să le descoperiţi chiar la sursă în dicţionar sau pe cei mai norocoşi chiar în cărţi de specialitate.

Am scris acest post împinsă de o conştientizare din ce în ce mai pregnantă pe care o am şi anume că noi şi viaţa noastră suntem suma decizilor noastre, alegerilor noastre, muncii şi opţiunilor pe care le creăm pentru propria persoană. Norocul, destinul, soarta sunt într-o mare măsură create de noi. Sunt perfect de acord că există şi evenimente pe care nu le putem controla, dar oricât de surprinzător ar părea pe marea majoritate le putem controla prin decizii.

Mă gândesc că un prim pas în luarea deciziilor este să ştim ce sunt acestea, conştientizarea faptului că noi suntem cei ce decid, că noi ne creăm viaţa muncind şi fiind orientaţi către ceea ce ne dorim. Aceste lucruri par de o evidenţă orbitoare şi poate de aceea reafirmarea lor este redundantă, însă analizând îndeaproape se poate ca tocmai această evidenţă sa ne fi făcut să devenim orbi la ele.

- Designed by EZwpthemes Drupalized by Azri Design